2021 október

H K Sz Cs P Sz V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Welterbe Naturpark Neusiedler See – Leithagebirge

 

A natúrpark jelentőségét kiemeli, hogy kis területén különféle tájelemek sokasága található. A táj jellegzetességét a szőlőskertek, száraz gyepek, a hatalmas nádgyűrű és természetesen a Fertő tó adják. Közép-Európában sehol másutt nem találhatók meg így együtt – néhány kilométeres körzeten belül – természetközeli állapotban levő, meszes homokkövön kifejlődött vegyes erdők, mediterrán-jellegű vegetációval rendelkező száraz gyepek, műveletlen nedves rétek sora, változatos szerkezetű óriási nádterületek, egy kis folyó érintetlen deltája (torkolat-vidéke) és egy sztyepptó. Az 500 méteres tengerszint feletti magasságtól a tómedence 115 méteres szintjéig terjedő morfológiai lépcsőzetesség különösen látványossá teszi a natúrparkot. Ezen kívül legelőket, gyümölcsös réteket is találunk itt, ahol különösen jellemző a csodálatosan virágzó cseresznye. „Hutweide”-nek (legelőnek) nevezik a kultúrtájnak azt a tipikus pannon formáját, amelyen az emberi beavatkozással kialakult gyepes pusztát használták fel legeltetésre. A natúrpark térségében Ramsari, Natura 2000-es, természetvédelmi- és tájvédelmi területek is vannak, valamint itt helyezkedik el a Fertő tavi Bioszféra Rezervátum. 2001-ben a Fertő tó és környéke régiót az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. A natúrpark kínálata a számos téma-útvonaltól és szakvezetéses túrától (pl.: „Misztikus telihold-ösvény”, „Vadon termő növényeket és gyógynövényeket ismertető túra”, „A Fertő tó mondavilága”, „Éjszaka a nádasban”, „Ürgéékhez látogatunk”)  kezdve, a vezetett kerékpártúrán keresztül egészen a kultúrtörténeti nevezetességekig (pl. őstörténeti települések nyomában) terjed. A Lajta hegység erdejének szélén, a természeti és kultúrtájon végigvezető panoráma-túraútvonal nagyszerű kilátást nyújt a Fertő tóra.

 

 

Naturpark Rosalia-Kogelberg

 

A Bécsi-medence keleti szélén fekvő natúrpark arculatát a Soproni- és a Rozália-hegység vonulatai, valamint a nagy kiterjedésű, termékeny Wulka-völgy határozzák meg. A táj nagyon változatos képet mutat gyümölcsöseivel, szőlőültetvényeivel, eperföldjeivel, gesztenyeligeteivel, cserjéseivel és nedves rétjeivel. Éghajlatát a nagyon közel fekvő Fertő tó kedvezően befolyásolja, ezért növény- és állatvilága sokszínű. A „Mattersburgi Dombvidék” madárvédelmi területen található Ausztria legnagyobb létszámú füleskuvik-állománya. Az erdőket tölgyesek, gyertyánosok és szelídgesztenyések alkotják. A Kogel-tó (Kogelteich) és Kogel hegy (Kogelberg) területén nagyon változatos élőhelyek fordulnak elő a nedves rétektől a náddal borított vízfelületeken át a botanikai szempontból felettébb értékes száraz gyepekig. A régiót „édes régióként” reklámozzák: a bor mellett az eper, a gyümölcsösök termése és a gesztenye szolgálnak az e tájról származó termékek cégéréül. A natúrpark azonban kulturális emlékekben is gazdag, amelyek közül a hatalmas dolomitsziklán trónoló Fraknó (Forchtenstein) vára a legismertebb. A 13. században épült vár különösen fegyvertára, valamint zászló- és fegyvergyűjteménye révén vált híressé. A natúrpark túrázók és sportolók számára jól kiépített úthálózata mentén sok kápolnát, kolostort és útmenti feszületet találhatunk. A „Werkstatt Natur”egy gyerekek és diákok számára készült élmény- és tanműhely, ahol lehetőség nyílik a hazai állatok és növények megismerésére; játékos tantermi foglalkozások, valamint erdei és nyomolvasó kirándulások formájában.

 

 

Naturpark Landseer Berge

 

A Burgenland és Alsó-Ausztria tartományokon átívelő natúrpark az Alpokalja és a pannon síkság egymásba kapcsolódó vidékén fekszik. Régészeti leletek, műemlékek és a régi, viharos időket felidéző egyéb tárgyi eszközök tanúskodnak a Lánzséri-hegység (Landseer Berge) történelmi jelentőségéről. Lánzsér várát Közép-Európa egyik legnagyobb erődítményeként tartották számon, romjai a denevérek számára biztosítanak kedvező nyári és téli szálláshelyet. Ökológiai szempontból különösen értékes az idős bükk- és fenyőerdő borította Kleiner Pauliberg bazaltkúpja, valamint a Heidriegel hegy savanyú talaján kialakult természet-közeli állapotú tölgyes és lucfenyves. A Pauliberg Ausztria „legfiatalabb” kialudt vulkánja, ahol természetes üveg és kerámia is előfordul. A Blumau és Karl között fekvő, természetes állapotában meghagyott Répce-völgy lenyűgöző látványt nyújt szórvány gyümölcsöseivel, nedves rétjeivel, a Karl közelében fekvő ősbükkel és „harcmezővel”. A változatos tájon számos (részben GPS-alapú) gyalogos, valamint kerékpáros és hegyi-kerékpáros útvonal vezet át. Kulturális látnivalók (Lánzsér várromja, a Mida Huber Emlékház, a Helytörténeti Múzeum, a kobersdorfi vár, „A természet nyomában” élménymúzeum) és tanösvények (őstörténeti, madárismereti, kőzettani múzeum) sora várja a látogatókat. Emellett a natúrpark jó néhány szakvezetéssel is egybekötött programot kínál, amelyek a Lánzséri-hegység természeti értékeit hivatottak bemutatni élménygazdag formában. Ezek elsősorban a natúrpark élővilágát, kultúráját és történelmét bemutató túrák („A kelták nyomában”, „Expedíció Lánzsér várromjához”, „Csillagtúra”, „Denevér-aréna”).

 

 

Naturpark Geschriebenstein-Írottkő

 

Az Ausztria és Magyarország határán átnyúló első natúrpark, a 848 m magas Írottkő – Burgenland és Nyugat-Magyarország legmagasabb pontja – körüli területet öleli fel. A natúrpark a Bernstein-Lockenhaus-Rechnitz tájvédelmi körzet közepén fekszik, kiterjedése az osztrák oldalon kb. 8400 hektár. Magyarországon, Kőszeg környékén több mint 27.000 hektárnyi terület tartozik ide. Az Írottkő kilátójáról – amelyen áthalad az államhatár – csodálatos körpanoráma tárul elénk az Alpoktól egészen a pannon területekig.  A vidékre a nagy, összefüggő erdőségek jellemzőek, kiterjedt tölgy- és gyertyánerdőkkel. Az Írottkő déli részén száraz gyepek, szőlőskertek és gyümölcsösök találhatók. Az alpesi és pannon éghajlati elemek együttes hatásának köszönhetően a növényvilág nagyon változatos. A szemlélő az egész térséget egy kis paradicsomnak látja: tavasszal a barackfák virágzása, nyáron a gyümölcsfák, ősszel a tarka szőlőskertek, télen a romantikus táj nyújt varázslatos látványt. A hegy- és síkvidék találkozása ellentétes felszínformák együttesét hozta létre, természetrajzi szempontból különösen vonzó, kontrasztos környezetet teremtve. Több mint 500 kilométernyi jelzett turistaútvonal, különböző tanösvények (köztük vad-, bor-, gabona-, kőzet-, gomba-, lepkeismereti), gyógynövénykert, fakorona-út és erdei élménypálya vonzza a határ mindkét oldalán kirándulókat. Sok egyéb látnivaló (vízimalom, látvány-kovácsműhely, szoborpark, Bach-terápiás park, tófürdő, csizmadia múzeum, vinotéka, szénégető boksa, mészégető kemence, stb.), valamint számos rendezvény és szakvezetéssel egybekötött program (úgy, mint „Éld meg az erdőt az összes érzékszerveddel!”, vagy téli hócsizmás kirándulás) egészíti ki a határokon átívelő natúrpark kínálatát.

     

 

Naturpark in der Weinidylle

 

 A Weinidylle („bor-idill“) Natúrparkot mozaikszerű táj jellemzi: a dombvidék átmenete a Pinka és a Strem alsó völgyén át a pannon síkság felé. A natúrpark élete összefonódik a bortermeléssel, arculatát a tagoltan elhelyezkedő apró szőlőskertek határozzák meg. Az erdők és mezők mellett sokszínű állat- és növényvilággal rendelkező ártéri erdők és nyáron virágzó, nedves rétek is kialakultak. Emellett lenyűgözőek az öreg tölgyligetek, kockásliliom-mezők, gyér legelők, valamint a nagysároslaki (moschendorfi) sekély tavacskák gazdag madárvilága is. Búbos bankát, nagy őrgébicset és fehérgólyát figyelhetünk meg itt. Az árterületeken olyan botanikai különlegességeket találhatunk, mint a buglyos szegfű és a kenyérbélcickafark. A régió egyik romantikus kirándulóhelye a heiligenbrunni pincefalu, ahol 106 műemlékvédelem alatt álló borospince található. A Moschendorfi Bormúzeumban a hagyományos és a mai borászati eljárásokról kaphatunk képet. A szépen helyreállított pincék és présházak mellett számos vinotékát is találunk, ahol a „Weinidylle” legjobb borait kóstolgathatjuk. A natúrpark kínálatában fontos szerepet játszik egy borkülönlegesség, az Uhudler.

 

 

Naturpark Raab-Örség-Goričko

 

A Rába Natúrpark Burgenland legdélebben fekvő csücskében helyezkedik el, északról a Lafnitz, délről – a szlovén határ mentén – a Stadelberg határolja. A Rába–Őrség–Goricko háromszögben (Ausztria, Magyarország és Szlovénia háromoldalú egyezménye alapján) létrejött natúrpark osztrák részét is e hármas kulturális sajátosság határozza meg. A határrégió legjellemzőbb sajátossága a sokoldalúság – a természet, a tájformák, a nyelvek és kultúrák, a tájjellegű ételek és italok sokszínűsége. A Rába völgye és a szelíd dombok tájtípusai természeti mozaikot alkotnak; keskeny, hosszan elnyúló szántóföldek és rétek, erdők változatos játékával, melyet eldugott tanyák és szórvány települések foglalnak keretbe. A természet szinte érintetlen a natúrpark területén, mivel évszázadokon keresztül távol esett minden nagy iparterülettől. A manapság terjeszkedő kultúrtájak a szőlőkkel, gyümölcsösökkel, rétekkel és szántóföldekkel tarka képet alkotnak, amit a festői települések tesznek teljessé. Érdekes témaútvonalak (a Régi határ, Almaút, Gabona-tanösvény, Zarándok-ösvény) és szakvezető által kísért élménytúrák mutatják be a látogató számára a különleges értékeket. Akár a rómaiak nyomát is követhetjük, mivel a natúrpark területén fontos római kori lelőhelyek találhatók. Ezen kívül szerepel a kínálatban a helyreállított Jost-malom, vezetett élménytúrák, kenutúrák és a csodálatosan szép Tabor kastély. Termelői borkimérések gondoskodnak arról, hogy kellemesen záruljon a napi program, helyi borok, vagy a natúrparkból származó almalé kóstolgatásával.

 A PaNaNet térség programajánlata


Kedves Látogató!


Az alábbi linkekre kattintva kedvére csemegézhet a PaNaNet projekt teljes területének programjaiból!
 
 
 

 


 

 

 Burgenlandi Natúrparkok